dům Kazatelna, U Pokrývačů

Dům spadal do jurisdikce johanitů a stával od 1400 na parcele hřbitova. Zničení patrně za požáru v r. 1420, předchůdce dnešního objektu se objevuje r. 1491, poté r. 1493. R. 1668 základní raně barokní úprava. Do r. 1737 velká přestavba vrcholně barokní, při ní vybudováno 2. p. Doloženy plány přestavby, které r. 1817 snad vypracoval I. J. N. Palliardi. Dnešní průčelí ovšem vykazuje rysy architektury konce 18. stol. Změna ve dvorní partii se uskutečnila až r. 1845. Dvoupatrový nárožní dům se světlíkovým dvorkem a spojovacími pavlačemi. Hl.průčelím se obrací do Lázeňské ul., dvojosou fasádou do krátké spojky k Maltézskému nám. Klasicistní vstupní průčelí prozrazuje svůj starší stavební základ nepravidelným rozmístěním okenních os. Pod arkýřem zachován starší barokní portálek. Kromě kordonových říms člení fasádu nárožní rustika. Otvory, dříve krámcové vstupy, mají moderní dveřnice. Okna 1. i 2. p. spočívají na podokenních římsách nesených hranol. konsolami. Klasicistním novotvarem fasády je arkýř. V linii arkýře se objevuje v úrovni mansardové střechy mohutný štít hl.vikýře se segmentovým štítem, charakteristickým spíše pro dobu mladší než 1817. Boč. fasáda se v detailech shoduje. Suterén neodpovídá dispozici přízemí,obvod. zdivo částečně gotické. Vstupní průchod zaklenut raně barokní klenbou. Do prostoru vestavěno klasicistní schodiště. V chodbě zachovány klasicistní dveře. Nárožní prodejna nově vybavena trámovým stropem. Místnosti 1. i 2. p. plochostropé. Část dveří zde pochází z klasicistní úpravy.