základy kaple sv. Matouše

Základy někdejší kaple sv. Matouše K budování kaple se vztahuje pověst, že na jejím místě stál kostel sv. Matouše a načas zde bylo uloženo tělo sv. Ludmily. Také zde byl od r. 1701 sloup na památku místa, kde se údajně Drahomíra propadla do země. Kaple však bezprostředně vznikala na místě někdejšího domu „U zlaté koule", který Černínové koupili v r. 1703, a Mayerovského domu, koupeného ještě později (1719). 13. srpna 1727 došlo k položení základního kamene. Architektem kaple byl nepochybně F. M. Kaňka, tehdejší černínský architekt. Z kaple se dnes zachoval jen v dlažbě vyznačený půdorys na Loretánském nám. Na terase před Černínským palácem je terasa ukončena partií o oválném obrysu, která kopíruje část půdorysu kaple. Pozn.: zákl. kámen - 13.8. 1727, posvěcení svatostánku 14.9. 1732, 1791 prodána jako zdroj staveb. materiálu.