dům U Zlatého jednorožce

Dům vznikal na parcele někdejšího hřbitova postupnou výstavbou ze dvou domů.Fasády do Lázeňské ul. i náměstíčka v pokračování ulice jsou dlouhé, dvoupatrové a doplněné o podkroví. Vých. pozdně barokní fasáda sestává ze dvou odlišných částí. Ve střední ose přízemí se dříve nacházel průjezd. Vikýřová okna podkroví odpovídají rytmu oken nižších podlaží. Střechu, v nároží zvalbenou, kryjí prejzy. Obdobným způsobem je řešena vstupní již.fasáda, s kompozicí se středním mělkým, dvakrát odsazeným risalitem. Osy oken rámcově odpovídají výzdobě boční fasády. Pod 1. a 2. osou zleva je původní vjezdový portál. Mezi tímto pův. a novodobým vjezdem vpravo pamětní kovová deska s nápisem oznamujícím pobyt L.Beethovena.Dvor.fasáda členěna pavlačemi.V části již. křídla též pavlače.Sklepy pod domem prokazují, že stavba vznikla sloučením pův.samostat.částí.Nepravidelná skladba přízemí naznačuje postupný nárůst objektu. V sev.části je pilířové schodiště v těsném sousedství hl.schodů,v přední části je schodiště pozdně barokní. Klasicistní pilířové tříramenné schodiště vzniklo až po sjednocení 1838. Nejpozoruhodnějším prostorem přízemí,je záp.prostor,takřka čtvercový, pozůstatek nějaké johanitské stavby,která do úrovně patra již nezasahuje. 1.a 2.p.mají totožnou dispozici.Ve vých.části 2.p.se zachovaly prostory s bohatou ornamentální štukovou výzdobou stropů. Vstupy do těchto místností mají dveře s bohatě zdobenými supraportami. Podkrovní 3.p.se dispozičně příliš neliší od nižších podlaží.Krov je barokní,jen v konci již.křídla s mladší konstrukcí.