dům U Mouřenína

Parcela domu "U černého mouřenína" vznikla oddělením od většího objektu, patřícího do dvorce mohučského arcibiskupa. Gotické suterénní prostory které jediné zbyly ze středověké výstavby, mohly být vytvořeny až při pozdně gotické výstavbě. Renesanční přestavba probíhala někdy kolem r. 1592. Před rokem 1792 došlo k přestavbě a zvýšení již třípatrového domu, tomu odpovídají rovněž fasády. Nárožní trojpatrový dům je na úzké parcele bez dvora a zadního stavení. Trojosá vstupní fasáda do Mostecké ul. je pozdně barokní s krámcovým, a s domovním portálem. Nepravidelný rytmus okenních os dlouhé boční fasády do Lázeňské ul. prozrazuje, že tato část nemohla vzniknout v jedné pozdně barokní etapě, doplněné klasicistně o poslední 3. p. Dnešní úprava fasády je do výše 2. p. pozdně barokní a neliší se od fasády do Mostecké. Klenby v předním traktu přízemí ukazují na barokní původ z r. 1721. Patra zůstala plochostropá, bez výraznějších architektonických detailů.