Růžový sad

Růžový sad je jakousi náhorní plošinou na vrcholu Petřínských sadů, lemovanou Hladovou zdí a barokními cihlovými šancemi s baštami, vybudovanými v rámci raně barokního opevnění Prahy po r. 1651 podle ing. C. Geera. První zahradní úpravy tohoto prostoru byly provedeny před všesokolským sletem v roce 1932. Květnice, růžový sad První zahradní úpravy tohoto prostoru byly provedeny před všesokolským sletem v roce 1932. V následujícím období byla tato plošina upravena na Švehlův růžový sad. Návrh vypracoval architekt K. Kumpán a na ploše 20 500 m2 bylo vysázeno 8 000 růží v různých barvách, tvarech, druzích a variantách. Růžovna byla předána veřejnosti v roce 1934. Pod ní proti Kinského zahradě byla v letech 1933-1937 založena květnice - trvalková zahrada. Návrh květnice vypracoval ing. Zdeněk Profous, na generálním plánu spolupracovali architekti J. Fuchs a K. Kumpán. Na poměrně malé ploše 1 600 m2 byl shromážděn sortiment trvalek, cibulovitých vodních a bahenních rostlin, čítající více než 3 000 jejich různých druhů a odrůd. Rostliny byly sestaveny se zřetelem na estetický dojem, na nároky rostlin na stanoviště, s ohledem na velikost, barvu a dobu květenství. Jednotlivé druhy a odrůdy byly označeny číslem a pro návštěvníky měl být vydán katalog. Dalším výkupem, resp. převzetím pozemků byl tento areál v roce 1938 rozšířen o 15 000 m2.