sousoší sv. Jana Nepomuckého

Sousoší stojící uprostřed Pohořelce stávalo původně na rohu Hradčanského náměstí a Kanovnické ulice, odkud bylo roku 1846 převezeno a osazeno na Pohořelci. Autorem ikonografického programu je pravděpodobně strahovský mnich a sochař Tadeáš Hochhaus. Architektonický podstavec tvoří poměrně vysoký profilovaný hranol s vyšší střední částí, na níž je socha sv. Jana, a postranními křídly, zakončenými volutami s rokajemi pro postavičky andílků. Postava sv. Jana je mírně nakročena a esovitě prohnutá. Jan je oděn v charakteristickém rouchu kněze v rochetě, s biretem na hlavě. V pravici drží krucifix, v levici držel palmu vítězství (nyní chybí). Draperie roucha je lehce rozevlátá do jemných precizně propracovaných záhybů i s dokonalým rozlišením jednotlivých materiálů. Svatozář s pěti hvězdami chybí. U pravé nohy má postava rybu jako symbol mlčenlivosti. Andílek v pravo si klade prst před ústa v gestu mlčenlivosti, andílek vlevo drží v pozdvižených rukách Staroboleslavské palládium. Na středním dílu podstavce je rytá kartuše, rámována volutovými křídly. Ve středu kartuše je rytá hvězda, nad a pod ní je rytý nápis: Clam DICIe/ I.I.IN. HM fieri curavit.