dům U Tří červených srdcí

V domě z gotické výstavby zachovány sklepní prostory, v nadzemí jen části obvodových stěn. Kol. r. 1598 došlo k pozdně renesanční přestavbě. Přestavba měla zásadní význam a dodnes určuje dispozici nadzemních podlaží domu, včetně jeho klenebního systému. Pak prošel barokní přestavbou. Pozdně barokní úprava proběhla krátce před r. 1762. Z pozdně barokní modernizace pochází dnešní fasáda, která již počítá s plnohodnotným 3. p. Klasicistní adaptace se omezily na úpravy schodiště a zvýšení zadní budovy o patro; novodobé změny byly málo významné. Řadový trojpatrový objekt s malým pavlačovým dvorkem a nevelkým zadním stavením, se do ulice obrací pouze trojosou vrcholně barokní fasádou. Novodobě prošel úpravou parter, dnes se dvěma polokruhovými oblouky vstupů. Šambrány oken 1. a 2. i 3. p. mají charakteristickou dynamickou profilaci, známou z tvorby G. B. Alliprandiho.. Nad středním oknem v 1. p. je v kartuši malba se Zvěstováním P. Marii. Dvorní parter je zastřešen. Sklepy jsou staršího původu, mají kamenné parabolické klenby, někde s otisky šalování. Přízemí má v předním dílu zachovanou renesanční dispozici se vstupní síní, průchodem do dvora a přímým schodištěm do patra. Do 1. p., které dispozičně odpovídá přízemí, vede jednoramenné vřetenové schodiště.