dům U Bílé růže

Dům na středověkých základech po požáru 1503-pozdně gotická novostavba dokončená r.1523. Přestavba pozdní renesance kol. r.1584 a 1611. Raně barokní přestavba koncem 17.stol. Další přestavby-1766 (úprava průčelí), 1794 (dvorní budovy). Pozdně klasicist. změny M.Hausknecht 1846 (úprava střed.a zad.objektu), r.1871 uprav.fasáda F.Lieblem do dneš. podoby.Trojpatrová se světlíkovým dvorkem za hl. budovou, v přízemí zastavěný dvůr za příč. křídlem a malý dvorek za zadním stavením. Stavení v již. konci ve vyšších podlažích klasicistního původu, ve střední části zbytky renesančních konstrukcí a plně renesanční (nebo raně barokní) půdorysné řešení hl. objektu až do úrovně 2.p. Průčelí pozdně klasicistní z r.1871. Parter nově upraven.Okna na průběžných podokenních římsách, štít má konkávně ubíhající dlouhá křídla.Dvorní fasády prosté. Nestejný terén přízemí zadní budovy takřka v úrovni sklepů hl. budovy. Podsklepena hl.budova i zadní stavení. Ve sklepě zbytek starší středov. stavby. V prostorech kamenné valené klenby. Přes dvůr protilehlé přízemní prostory jsou klasicistní a novodobé. Přízemí hl.budovy rozděleno do tří hloubkových traktů.Klenby původu raně barokního. Vlevo zachován nástup na schodiště do patra v typické renesanční pozici s chodbou. Patro hl.budovy má takřka intaktní dispozici ze 17.st. Místnosti v uličním traktu vybaveny trámovými malovanými stropy. Ve 2.p. se v dispozici ze 17.st.zachovala klenba v kuchyni a klenby schodiště; střední stavení bez kleneb. V 3.p. jen nad předními budovami.