dům U Stříbrné růže

Dům "U stříbrné růže" má dispozici určenou poslední renesanční přestavbou. Fasáda pochází z klasicistních úprav z konce 18.a poč.19. stol.Trojpatrový dům na hloubkové parcele bez zadního stavení (demolováno v roce 1959),se do Mostecké ul. obrací fasádou, jejíž základ je renesanční,se zbytky středověkého řešení. Přízemí při poslední rekonstrukci v l.1964-65 nově upraveno. Patro odděluje kordonová římsa, která se objevuje rovněž mezi 1. a 2. p., členěným průběžnými podokenními římsami. Fasádu po stranách vymezuje armování; střechu překrývá štít, patrně novodobě rekonstruovaný. Na dvorní fasádě se objevuje vstup a vedle blok pův. renesančního schodiště. V suterénu zachovány ještě pozdně středověké konstrukce, upravené při renesanční přestavbě. V přízemí částečně obnoveno renesanční řešení. Do zadního traktu při poslední rekonstrukci vloženo nové schodiště. 1.p. je příčný trojtrakt. Schodiště zpřístupňuje kamenný renesanční bosovaný portálek, vedle něhož se objevuje další. Mázhaus, s pův. klenbou obdobnou se stejným prostorem v přízemí, zdobí štukové pozdně renesanční zrcadlo. Dveře(i ve 2.p.) převážně barokní, doplněné novodobým kováním. Malované záklopové stropy shodného konstrukčního typu se zachovaly v místnostech uličního traktu 1. a 2.p. Malby vých. místnosti 1.p. zakryl barokní podhled s alegorickými malbami. Tyto malby byly před odstraněním podhledu sejmuty a znovu osazeny do místnosti uličního traktu 3.p. Dochované záklopové stropy v objektu pochází ze dvou odlišných etap (restaurovány v l.1966-67)