dům U Petržilků

Trojpatrový dům předstupuje před levého souseda o prostor loubí a výraz.nárožním polygonál.arkýřem. Hl.průčelí členěno průběžnými podokenními římsami a bohatě profilovanou korunní římsou.Sedlovou střechu prolamují sedlové vikýře s dřevěnou konstrukcí patrně ještě pozdně barokní;arkýř má samostatnou plechem pokrytou stříšku.Okna vytvářejí vertikální pásy spojením parapetů a suprafenester.Mezi okny v posled.podlaží nika se sochou sv.Jana Nep.,resp.sv. Václava z doby vzniku fasády. Dvor.průčelí hl.budovy hladké,uprostřed s průjezdem.Vých.dvor.křídlo pavlačové, vynesené kamennými konsolami (resp.cihelnými pilíři). Již. a záp. křídlo obdobné. Podsklepena celá hl. budova,přední část dvora a obou bočních křídel Nejstarší sklep valeně zaklenutý z lomového kamene. Ostatní sklepy z pozdně gotické výstavby kol.r.1503. Dispozice přízemí hl.budovy za podloubím trojtraktová,se středovým průjezdem.Ve všech prostorách přízemí mají klenby starší původ obvodových konstrukcí,vzniklých asi kol.r.1503.Na místnost vpravo navazuje pozdně renes. či raně barok. vřetenové dvojramenné schodiště.Průjezd přístupný klasicist.vraty v portálu ze stejné doby.V již.křídle zachováno kruhové šnekové schodiště pozdně renesanč. Prostory 1.p. nově předěleny. 2.p. levého a zadního dvorního křídla je pozdně barokní,pravé(záp.)křídlo je starší, neklenuté; zachovaly se jednoduché kamenné portálky. Další dvě podlaží nad hl. budovou, jsou plochostropá. Horní podlaží je až přístavbou pozdně barokní.