dům U Červeného jelena

Řadový dům leží na hloubkové parcele, která proniká celým blokem. Mezi přední a zadní budovou probíhá spojovací křídlo, které uzavírá úzký podélný dvorek. Hl. fasáda se obrací do Malostranského nám. trojpatrovou fasádou v délce šesti pravidelně uspořádaných okenních os, ukazujících že pozdně barokní - raně klasicistní fasáda buď souvisela s větší stavební změnou objektu nebo ji předcházela zásadní barokní přestavba. Parter prolamují dva oblouky pův. loubí, ve vrcholu oblouku bez archivolty se objevuje lví maska. Parter odděluje bohatě profilovaná kordonová římsa. Okna ve všech patrech mají šambrány s uchy, které se v tomto přechodném období objevují, i když je to u nás motiv převážně raně barokní. Okna doprovázejí klasické parapety s vykrajovanými vpadlými poli a suprafenestra, v jejichž výzdobě se objevuje beraní hlava, jinde dva medailony s bustou imperátora, vše doplněné vavříny. Rytmu abaaba odpovídají také zvlněné nadokenní římsy, v l. p. proměnlivě segmentové a sféricky trojúhelné, ve 2. p. prostřídané v opačném pořadí. Na meziarkádovém pilíři v přízemí je pamětní deska s nápisem: NADAČNÍ DŮM KARLA A KAROLINY PALLIARDI. pokračování popisu: viz DL Fasáda již. domu nepochybně vznikla během stejné úpravy na konci 18. stol. Má však starší, snad renesanční základ. Vzhledem ke klesajícímu terénu je fasáda čtyřpatrová, přízemí (suterén) pokrývá pásová rustika a prolamuje dvojice jednoduchých segmentových otvorů (vpravo výkladec, vlevo vjezd), uprostřed vchod do krámce. Mezi okny 1. p. (přízemí) je opět deska oznamující, že se jedná o nadační dům, patra nečlení žádné římsy, jen na stranách fasádu vymezují rustikované liseny. Okna vyšších pater provázejí charakteristická vykrajovaná pole, jež nahrazují parapety. Jednoduché stuhové šambrány spočívají ve všech patrech na samostatných podokenních římsách. Okna 2. a 3. patra mají výrazné nadokenní římsy. Do střechy bylo nově vloženo podkroví (naddimenzovaná přístavba podkroví do dvora, řada hustě posazených vikýřů nad jižním průčelím). Dvorní fasády jsou velmi prosté, bez architektonického členění, se zděnými pavlačemi. Sklepy jsou vyhloubeny ve dvou podlažích (přízemí jižní části odpovídá suterénu). Interiéry domu jsou klenuté i plochostropé. Významným architektonickým detailem je střední světlík, probíhající s pavlačemi celou budovou a vrcholící pavilonem. Jeho plochý strop s fabionem zdobí výmluvně Boží oko. Z pavlačí vedou do jednotlivých bytů portálky s kamenným lištovým ostěním. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/