dům U Zlaté štiky

Z gotického objektu se dochovaly především sklepy ve dvou podlažích, část obvodových zdí a snad frasgment klenby v přízemí hl. budovy. Bossiho přestavba se dotkla především hl. budovy, zadní stavení při Tržišti si ještě uchovalo stopy renesanční výstavby, včetně základního členění fasády. Hl. klasicistní fasáda dvoupatrového řadového domu, který proniká celým blokem, probíhá v délce tří okenních os. Přízemí prolamuje jediný oblouk loubí, první patro oddělené kordonovými římsami člení toskánské pilastry, jejichž dřík vyrůstá z vyššího soklu. Obdobným způsobem pilastry rytmizují i další podlaží, jsou zde však zakončeny iónskými hlavicemi, které nesou velmi bohatě profilovanou podstřešní římsu. Okna 1. p. mají nestylové suprafenstry se vpadlým polem, okna 2. p. doplňují nad překladem dvě konsolky. Ve střeše jsou vikýře podkrovní vestavby. Pozoruhodnější je zadní fasáda na Tržiště, v které se zachovaly zřetelné renesanční prvky. Přízemí (suterén) má novější (klasicistní) úpravu s pásováním, vlevo prolomený polokruhovým portálkem krámu s novějšími dveřmi. Vpravo se nalézá domovní vstup s klasicistním neprofilovaným ostěním. Přízemí odděluje profilovaná římsa. Až do výše 3. p. (resp. 2. p.) je obnoveno sgrafito v podobě diamantového řezu. V přízemí (1. p.) lze sledovat náznak potrojného okna, jehož profilace je však již klasicistní. Obdobná situace se opakuje ve vyšších podlažích, kde trojice oken má ale vždy vlastní nesdruženou profilaci. Okna ve 3. p. (2. p) mají společnou nadokenní římsu, zajímavé jsou šambrány oken 4. p., zcela samostatné a ve všech rozích vytažené do uch. Tato úprava by mohla pocházet ještě z 1. pol. 17. stol. Pozdně renesančnímu původu neodporuje ani charakteristická profilace korunní římsy. Dvorní fasády jsou prosté bez výraznějšího architektonického členění. Podloubí je zaklenuto valeně se styčnými lunetami a hřebínky na hranách. Vnitřní komunikační systém domu byl porušen, když přímý přístup ke schodišti byl zrušen. Někdejší chodba byla rozdělena do několika plochostropých komor. Segmentem je zaklenuta místnost vpravo, kde je bar. V místnosti ve dvorním traktu se klenba částečně zachovala, je elipticky valená. Další klenby se nalézají na podestách dvouramenného vřetenového schodiště, kde se objevují ploché křížové klenbičky patrně ještě z Bossiho přestavby. Ramena jsou však podklenuta nově, v 18. stol. V patrech je hl. budova plochostropá převážně s pokoji, jejichž přímý strop doplňuje fabion. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/