dům U Zlatého lva

Objekt má již gotický původ. Před r. 1608 došlo k přestavbě za účasti Pietra Pisciny, další proběhla před r. 1698 a koncem 18. stol. Poté následovaly četné drobnější úpravy. V r. 1824 navrhl Karl Pollak úpravy ve dvorních křídlech, další adaptace proběhly r. 1833. V r. 1904 byl proražen nový vchod z Třžiště a r. 1935 proběhla celková úprava průčelí. V l. 1946-47 došlo k renovaci vinárny a r. 1966 bohužel také ke snesení již. renesančního štítu. Obě hl. budovy si dodnes zachovaly pozdně renesanční podobu a renesanční je patrně i dvorní křídlo. Řadový dvoupatrový dům proniká svou úzkou hloubkovou parcelou celým blokem v poněkud zakřiveném průběhu. Velmi hluboká přední budova obsahuje pouze světlíkový dvorek, zadní stavení při Tržišti odděluje větší dvůr, který byl při pozdějších úpravách zčásti zastavěn. Hl. průčelí s předstupujícím podloubím do Malostranského nám. probíhá v délce 1+3 okenních os. Pův. renesanční vzhled průčelí porušily některé mladší úpravy (nárožní pilíře). Pozdně renesanční je štít (resp. štíty) domu. Podobné členění se objevuje i na fasádě zadního domu do ul. Tržiště. Klesající terén způsobil, že fasáda je vyšší, spočívá na nově upraveném parteru. Toto zadní průčelí je zakončeno volutovým, v mladší době upraveným štítem. V interiérech a v podloubí zachována řada historických konstrukcí, prvků a detailů (klenby, dlažby, dveře, výkladce, aj.) V suterénu zachován úsek hradby městského opevnění. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/