litinové kandelábry

Kandelábr II - Loretánská, před čp.181 (parc.734) Kandelábr III. - Hradčanské nám. (parc.729) Sloupy veřejného osvětlení vznikaly v letech 1867-68 v komárovských železárnách na objednávku plynárenské společnosti podle návrhu A. Veselého. Kandelábr je postaven na nízký kamenný hranolový sokl. V čelním je umístěn litinový městský znak. Kandelábr pojednán jako obrovský osmiramenný svícen. Vlastní litinový sokl je válcový, se čtyřmi ženskými karyatidami, oděnými v antikizující, mírně zřasené roucho. Ze soklu vyrůstají ramena kandelábru a štíhlý kanelovaný sloup s koryntskou hlavicí, nesoucí alegorii Prahy. Ramena nesoucí lucerny podpírá ornamentálně do voluty stáčená mříž, zdobená palmetami. Na ramenech sedí dráčci. Lucerny jsou osmiboké.