dům U Tří korun

Rozlehlý dům s vnitřním dvorem stojí na poměrně široké parcele, která probíhá celým blokem. Průčelí do Malostranského nám. je dvoupatrové a pětiosé, se sedlovou střechou vlevo zvalbenou. Opačné průčelí do Tržiště je vlivem klesajícího terénu vyšší o patro a zásluhou rozšířené parcely je i o jednu osu širší. Obě průčelí jsou upravena pozdně klasicistně (1833). Fasáda do náměstí je v přízemí vybavena dvojicí edikulových portálů ve 2. a 4. ose, pouze levý portál je ale funkční. Průčelí do Tržiště působí monumentálněji, především díky edikulovemu portálu, nad kterým navazuje balkon 2. p. (1. p.). Archivoltu polokruhového oblouku doplňuje vrcholový klenák se lví maskou na čelní ploše; v kladí jsou dva obdélné reliéfy lvů. Ve střechách jsou vikýře půdní vestavby. Vých. dvorní křídlo člení pavlače, již. křídlo je vybaveno dvojitou arkádou nad sebou. Interiéry jsou zčásti klenuté, zčásti plochostropé. Ve sklepech v jihozáp. konci parcely jsou pravděpodobně zachovány části původního přemyslovského opevnění Malé Strany. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/