Hartigovský palác

Objekt vznikal jako radikální přestavba starších domů středověkých a renesančně upravených po r. 1701 podle projektu Giovanniho Battisty Alliprandiho. Dnešní objekt vznikl spojením dvou starších domů, vzájemně oddělených uličkou, která zůstala dodnes průchozí. 1873 získal objekt zemský výbor a v následujících letech proběhly adaptace, při nichž byl do náměstí postaven balkon. Znovu došlo k úpravám v rozmezí l. 1908-13. Podle plánů V. Jareše byl přistavěn třípatrový dům. Pův. palácová stavba je řadově začleněna do poměrně úzkého bloku, kterým prochází. Průčelím se objekt uplatňuje jak v horní části Malostranského nám., tak do ul. Tržiště, kde fasádu ještě doplnily další budovy. Podle kvality architektonického a dekorativního zpracování lze hl. vstupní průčelí považovat nesymetricky komponovanou sev. fasádu ke kostelu sv. Mikuláše. Fasáda do Tržiště je jednodušší, její vývoj je však rozmanitější. Nejstarší součástí fasády je renesanční bosovaný portál vpravo od vchodu, vedle něhož se uplatňuje kopie stejného portálu. Mladší součástí je dům vlevo, ale i levá polovina hl. objektu. Zajímavým detailem v parteru, který se proti hl. průčelí nalézá níže zásluhou klesajícího terénu, je vchod veřejného průchodu, jehož profilovaná archivolta spočívá na volutových konsolách. Objekt má vnitřní dvůr na západě a dvorek při průchodu (zčásti zastavěno, restaurace). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/