dům U Kominíčka

Dům "U Kominíčka", gotický, přestavěný renesančně; dnešní stav se zadní novostavbou vznikl podle plánů z r. 1912. Přestavba z l. 1912-13 ponechala ze starého stavu pouze přední trakt s průčelím a části obvodových konstrukcí zadního dílu čelní budovy v úrovni přízemí a 1. p. Dvorní křídla zcela ustoupila třípatrové novostavbě, která zasáhla i do vyšších podlaží staršího předního domu. Novostavba přehradila napříč i původně volný pás podél Liechtensteinského paláce, nově tak vznikl přední dvúr. Čelo historické budovy do ulice je třípatrové a tříosé, uzavřené členitým trojúhelným štítem; v úrovni 1.-3. patra sgrafitová výzdoba. Dva portály v přízemí rámují ploché bosované pásy. Do levého bylo dodatečně vloženo okno, v pravém se dochovaly dvoukřídlé výplňové pozdně renesanční dveře (opravené dle vyrytého nápisu r. 1913). Členění ohradní zdi se vstupem do ulice navazuje na pásovou rustiku sousedního paláce čp. 258, ke kterému dříve patřila. Dvorní průčelí užšího křídla i obě fasády zadní novostavby z l. 1912-13 mají okna rámována lištovými šambránami. Historické přední křídlo je ve všech nadzemních podlažích plochostropé a celé podsklepené. Za středověkým prostorem při ulici s omítnutou valenou klenbou následuje mladší prostor se segmentovou klenbou. Novodobé plochostropé zadní křídlo tvoří příčný trojtrakt s vloženým dvouramenným visutým schodištěm. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/