kanovnický dům

Dům je nárožní dvoupatrový. Fasáda do náměstí je čtyřosá, palácového typu se zvýrazněným 1. p. Zprava přiléhá shodně řešená jednoosá fasáda patrového přístavku. Zvalbenou mansardovou střechu prolamuje segmentově ukončený zvlněný vikýř s oválným okénkem; přístavek je zastrešen valbou. Pod kordonem jsou tři renesanční kamenné erby. Okna jsou nestejně vysoká, ve stuhových šambránách s uchy. Přízemní okna a zadní vchod mají barokní mříže. K domu přiléhá dvůr vymezený ohradní zdí. U ní je otevřená přízemní kolna. Zadní stranu dvora uzavírá přízemní tříosé stavení, zastřešené valbovou střechou. Hl. budova je třítraktová, patrový přístavek a dvorní stavení jsou jednotraktové. Dům má gotické kamenné sklepy s barokními klenbami a renesanční níže položený sklep. Ve středním traktu je dvouramenné schodiště, zaklenuté segmentovými klenbami a na podestách křížovými klenbičkami. Místnosti přízemí jsou plochostropé, s výjimkou křížově klenuté místnosti v přístavku a valeně klenuté místnosti v dvorním traktu za schodištěm. Ve všech podlažích se zachovaly barokní a klasicistní dveře.