Pollandův-Türmerovský dům

Ve 20. stol. došlo k vyzdění vlastní štítové zdi v souvislosti s novostavbou sousedního domu čp. 254 r. 1937. Parcela dnešního domu na úzké hloubkové parcele byla vytvořena v pol. 16. stol. rozdělením staršího objektu na tři díly. Barokní průčelí do Nerudovy ul. z doby kol. r. 1720 je dvoupatrové trojosé, v přízemí s novodobě upraveným výkladcem a dále vstupem do objektu, který vroubí kamenné pravoúhlé profilované ostění s okénkem v nadsvětlíku, opatřené tepanou mříží s rostlinnými motivy. Po celé výšce lemují průčelí liseny a patra oddělují kordonové pasy. Olištovaná okna obou pater s parapety zvýrazněnými vykrajovanými zrcátky překrývají v 1. p. v krajních osách přímé nadokenní římsy, prostřední je zvednuta do oblouku. Římsy podpírají mušle a hlavičky se stylizovaným rostlinným dekorem. Nad hl. římsou, nesenou třemi mušlemi se lvími hlavičkami, spočívá štít se sdruženými okénky, s trojúhelným frontonem a se zhoupnutými bočními křídly. Zachovám gotický sklep. Klasicistní dvouramenného schodiště ve dvorním křídle. V přízemí jsou klenuté prostory, místnosti v patrech jsou plochostropé s fabiony, v průčelním pokoji 1. p. s dvojitou štukovou lištou. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/