palác Kinských

Dnešní rozlehlý dvoupatrový palác se dvěma dvory a zahradou, zabíhající k západu za domy čp. 248, 247 a 246 vyrůstal v několika etapách (např. po r. 1676 přikoupen tzv. Hansturkovský hotel). Průčelí paláce do Nerudovy ul. je třípatrové se čtyřmi páry sdružených oken. Průčelí završuje pět renesančních štítů, z nichž dva krajní jsou drobnější; tři střední mohutnější. Nejvýraznějším motivem renesančního průčelí, upraveného v pozdním klasicismu, je pískovcový raně barokní edikulový portál. Po stranách hl. vjezdu jsou tři portálky bývalých krámců. Podél hl. budovy probíhá na dvorní straně pavlač. Pískovcovou kašnu v nice zadního křídla zdobí barokní plastika sedící ženy s růženci. Průčelí křídel kolem 2. nádvoří jsou prostá. Bez výraznější výzdoby zůstalo také úzké klasicistní křídlo na místě bývalé sala terreny v záp. čele zahrady. Oba díly průčelí zadních křídel odděluje polygonální těleso barokního šnekového schodiště. Pod římsou tělesa, které končí v 1. p., byly namalovány barokní sluneční hodiny. Oba díly zahradního průčelí paláce podpírají opěrné pilíře. Jižně přiléhá zahrada (parc. č. 54). Užší záp. část zadního křídla (pův. součást Hansturkovského hotelu) spočívá částečně na malostranské hradební zdi. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/