Richterova vila

Volně stojící klasicistní budova v příkře stoupajícím skalnatém terénu Opyše se uplatňuje jako pohledová dominanta především při pohledu z Chotkovy silnice a z Chotkových sadů. Je usazena na skalnatém ostrohu na terase, podepřeném na vých. i sev. straně mohutnými tarasními zdmi, navazujícími na sev. křídlo domu čp. 147/III a probíhajícími pak v oblouku podél ul. Na Opyši. Zde je také jeden z možných vchodů k vile v patrové přístavbě se schodištěm. Vila je řešena pův. jako podélná patrová budova s vystupujícími mělkými křídly ve tvaru risalitů v obou hl. fasádách; je zastřešena valbou, prolomenou nad křídly příčnými sedly. Poč. 20. stol. byla budova na záp. straně prodloužena patrovým obdélným přístavkem zimní zahrady, zastřešené oblou prosklenou konstrukcí a úsekem sedlové střechy. Fasády vily jsou jednotně řešené, klasicistní, s důrazem na horizontální členění.