Rychtářský dům

Klasicistní uliční průčelí z doby po r. 1801, je třípatrové a tříosé. V pravé ose vede do domu pravoúhlý kamenný portál. Pásovou rustiku levého parteru překrývá výkladec. Patra průčelí člení lisenové rámce, okna jsou rámovaná zdvojenými šambránami s vykrajovanými uchy. Šambrány jsou podloženy podokenními deskami s dvojicemi konzolek, parapety a nadpraží zvýrazňují vpadlá obdélná zrcátka. Dochovány gotické sklepní prostory. Vložené schodiště, vedoucí ze sklepa do zadní chodby v přízemí, tvoří mramorové stupně. Podle schodiště pokračuje ještě úzký valeně klenutý sklípek s bočními nikami, původem však asi ze 16. stol. Při klasicistní přestavbě byl široký mázhaus s renesanční valenou klenbou v přízemí předělen na dnešní vstupní chodbu a krám. Do zadní části bylo vloženo nové zalomené vřetenové schodiště. Na západě při čp. 247 je drobný světlíkový dvorek. Levý díl budovy ve dvoře obsahuje v přízemí valeně klenutou chodbu s výsečemi, na níž hloubkově navazuje zadní dvorní křídlo (v přízemí s pruskou klenbou z r. 1824). Dispoziční dělení plochostropých pater vzniklo v l. 1801-16. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/