dům U Ducha Svatého

Barokní dům nad renesančními zdmi suterénu, přestavěný poč. 19. stol. Dům historicky i stavebně úzce souvisí se sousedním čp. 244. Čtyřpatrový řadový měšťanský dům je situován na obdélné, nehluboké parcele s malým dvorkem, který byl však v přízemní úrovni dodatečně zastavěn. V přízemí sousedí vstupní portál (osazený klasicistními dveřmi) se dvěma výkladcovými okny, všechny otvory rámuje kamenné olištované ostění se segmentovými záklenky. Okna pater s olištovanými šambránami s oble vytaženými uchy byla podložena deskami a obdélnými parapetními výplněmi, které v krajních osách 2. p. zdobí plastická balustráda. Bohatší je v tomto patře i úprava nad okny, kde jsou nasazeny římsy, na bocích zalomené do trojúhelníků a podložené boltcovými kartušemi. Nad prostředním oknem je domovní znamení - štuková holubice s rozepjatými křídly v obláčkovém rámci. Nadpraží oken ve 3. p. zdobí bohatě členěný rozvilinový motiv z akantových listů. Průčelí pochází z přelomu raného a vrcholného baroka z doby po r. 1704; v detailu bylo upraveno v l. 1808-14 (parter). Ze starého renesančního objektu se patrně dochovaly jen obvodové konstrukce suterénu s blokem hloubkového zdiva. Interiéry jsou zčásti klenuté. Dvouramenné vřetenové schodiště je částečně vysunuté do dvorního risalitu. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/