dům Osel u kolébky

Dnešní dvoupatrový řadový čtyřkřídlý dům s vnitřním dvorkem a s křídlem zadním, které při vých. straně hloubkové parcely navazují na městiště sousedního domu čp. 245/III má svůj původ v pozdním středověku. Jižně přiléhá zahrada. Na zbytcích pozdně gotického měšťanského domu renesanční přestavba, patra a průčelí pochází z r. 1706, i když s klasicistní úpravou z l. 1848-49. Sedmiosé dvoupatrové průčelí pokrývá v parteru kvádrová rustika, vykrojená dvěma krámcovými otvory, mezi které byl vložen vjezdový půlkruhově zaklenutý portál. Otvor lemují zčásti kanelované pilastry, dvoukřídlá klasicistní vrata zdobí motivy "slunce". Oba boční krámcové otvory jsou vloženy do rámců s klenáky a vykrojenými rohy. Symetrické řešení obou pater zdůrazňuje zcela mělký střední risalit se střešním vikýřovým nástavcem, doprovázeným po stranách dvěma menšími. Patra oddělují kordonové římsy. Trojice oken risalitu nesou bohatší úpravu s prohýbanými parapetními výplněmi a s dekorativními štukovými motivy s maskarony v nadpraží olištovaných šambrán. Oproti tomu dvojice bočních oken v 1. p. nesou přímé římsy a v parapetech vpadlá vykrajovaná pole. Boční okna ve 2. p. lemují pouze olištované šambrány s uchy. Prostá dvorní a zahradní průčelí člení zčásti kordonové římsy. V suterénu a včásti přízemí jsou klenuté prostory, patra jsou plochostropá. Do pater vede barokní tříramenné pilířové schodiště. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/