dům U Zlatého Noha

Barokní objekt, s malým středověkým sklepem a s renesančními a barokními křídly. Klasicistní úprava. Dvoupatrový řadový dům s bočním a zadním dvorním křídlem ustálil hranici své parcely zabíhající za sousední dům čp. 242/III asi až průběhem 16. stol. Průčelí do ulice je dvoupatrové, v patrech se třemi páry sdružených oken a v přízemí se třemi portály. Podlaží oddělují kordonové pásy, boky svírá nárožní rustika. Oba boční krámcové portály zavírané dveřnicemi, mají půleliptické záklenky, rámované kamenným ostěním s klenáky. Záklenek hl. vstupu je vložen do kamenného rámu. Nad klenákem bylo umístěno plastické domovní znamení - bohatě zdobený kovový pozlacený klíč. Dvojice oken v patrech byly patrně při mladších úpravách zbaveny šambrán, jejich parapetní zídky, nadokenní výplně a meziokenní pilíře zdobí mělké, v obrysu vykrajované obrazce. Průčelí raně barokního původu bylo upraveno v 1. pol. 19. stol. Ve střeše jsou nové vikýře. Dvorní pavlače se zábradlím z kovových tyčí podpírají v obrysu prohýbané krakorce. Dvůr je nově zastřešen vloženou prosklenou kovovou konstrukcí a slouží provozu restaurace. Okna zadního dvorního křídla rámují olištované šambrány. Interiéry jsou zčásti klenuté (nejstarší jsou gotické klenby v suterénu; renesanční klenby, aj.), patra plochostropá převážně s jednoduchými fabiony. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/