dům U Bonapartů

Barokní dům (asi po r. 1684, nástavba 3. patra asi pozdější) nad renesančním přízemím a gotickým sklepem; mladší úpravy proběhly v 18. a 19. stol. Třípatrové uliční průčelí se třemi dvojicemi sdružených okenních os, oddělených vysokým pilastrovým řádem je dnes pozdně barokní na staré symetrické osnově. Mezi sokly pilastrů v úrovni přízemí jsou umístěny dva krámcové portálky a vpravo vstupní otvor, všechny v kamenném olištovaném ostění s deskami pod výběhy záklenků a klenáky s motivy diamantového řezu. Nad otvory, které se zavírají dřevěnými dveřnicemi a jednoduchými dveřními křídly byly provedeny vpadlé cvikly. Okna 1. a 2. p. mezi pilastry s toskánskými hlavicemi rámují šambrány s uchy, v 1. p. podložené štukovým páskovým dekorem a v nadpraží s boltcovými motivy s mušlemi a střapečky, uprostřed s obrazovým polem. Okna 2. p. a průběžnou římsou odděleného 3. p. jsou členěna jednodušeji, štítový nástavec s dvojicí sdružených oken a s volutově prohnutými boky překrývá trojúhelný fronton. Průběžné nádvorní pavlače s jednoduchým zábradlím nesou v 1. p. prohnuté krakorce, spodní díl průčelí podpírá mohutný, opěrný pilíř ukončený profilovanou římsičkou. Sklepy a přízemí klenuté, v patrech ploché stropy převážně s fabiony. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/