dům U Sedmi švábů

První stavbu na místě lze doložit až po r. 1614. Barokní výstavba Johanna Georga Mayera proběhla po r. 1684 a v l. 1706-23. Z pokročilejšího 19. stol. je doložena jen přestavba schodiště (r. 1886). Barokní průčelí nárožního domu, se do Nerudovy ul. obrací čtyřmi osami. Domovní obdélný vchod je umístěn vlevo, krámcový zaklenutý vstup je prolomen vpravo. Parter odděluje profilovaná kordonová římsa. Plošné provedení nadokenních říms, spojených s kordonovou římsou a typické propojování parapetů a suprafenester oken v patrech (znovuvzkříšený raně barokní prvek) ukazuje na částečnou pozdější úpravu fasády ve 2. pol. 18. stol. Horní polopatro vymezuje pouze profilovaná parapetní římsa, okna jsou umístěna mezi vysokými konsolami s penízky, vycházejícími zřejmě z pův. úpravy z poč. 18. stol. Boční fasáda na Jánský vršek je totožná, celkem devítiosá; okna nejsou rozvržena pravidelně. Vlevo prolamuje parter barokní krámcový výkladec, v úrovni suterénu se objevuje další vstupní portál. Miniaturní dvorek doplňují pavlače (?/dvorek nebyl přístupný/). Vhledem k silně klesajícímu terénu probíhají sklepy ve dvou úrovních. Suterén je klenutý. Přízemí rovněž klenuté. Schodiště z r. 1886 chrání litinové zábradlí. Plochostropá patra si dispozičně vcelku odpovídají, tři místnosti v nároží 2. p. mají stropy se štukovou dekorací. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/