Bretfeldovský palác

Objekt má pozdně gotické základy, jeho dispozici však určila renesanční a raně barokní výstavba (kol. 1659). Dnešní vzhled je však výsledkem až vrcholně (1711-23) a pozdně barokních úprav (do 1769). Ze dvou stran nárožní budova paláce zaujímá rozlehlé městiště s nevelkým obdélným dvorem. Jednotlivá křídla se liší nejen výškovou hladinou, ale také podobou fasád. V zásadě lze konstatovat, že palác při Nerudově ul. je pozdně barokní (do 1769), dodatečně připojený dům ve Šporkově ul. je klasicistní (před 1830). Budovy leží ve svahu a rozdílný průběh pater tak ještě podtrhuje nesourodost obou staveb. Hl. průčelí do Nerudovy ul., které se připisuje tvorbě J. J. Wircha, má pro paláce charakteristickou zvětšenou výšku pater, což je patrné zvláště u zdůrazněného piana nobile (1. p.). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/