dům U Bílého anděla

Dům leží ve východní třetině městiště kdysi rozlehlého gotického deskového domu; přestavěný v renesanci a baroku. Všechny starší stavební etapy kromě gotických sklepů a sporých fragmentů starších nadzemních konstrukcí, zastřela radikální znovuvýstavba objektu v celém rozsahu předního domu i dvorního křídla podle plánů stav. Václava Sigmunda z r. 1873. Dvoupatrový řadový dům s bočním dvorním křídlem na nepravidelné hloubkové parcele je v patrech pětiosý, pod sedlovou střechou. Z poslední přestavby člení dole mezi čtyřmi otvory se segmentovými záklenky štuková bosáž a v patrech pásová rustika. Vpravo se nalézá vstup do síně, s dvoukřídlými dveřmi zdobené rosetami na výplních a mříží ve volných částech. Okna pater rámují profilované šambrány, doprovázené v 1. p. parapety a přímými nadokenními římsami se zdobnými obdélnými poly. Podobné římsy nad okny 2. p. byly podloženy užšími deskami s vavřínovými snítkami, malá kruhová okénka půdní nadstavby rámují štukové věnce. Mezi 3. a 4. oknem zleva je v úrovni 1. p. na konzole osazena barokní soška anděla (po 1700) a nad ní ve 2. p. pamětní deska dr. E. Holuba s reliéfem profilu cestovatele a nápisem "Zde bydlel za universitních studií 1866-1872 cestovatel africký Dr. E. Holub". pokračování popisu: viz DL Do Jánské ul. se parcela domu projevuje pouze vysokou terasní zdí s pravoúhlým portálkem. Dvorní průčelí zůstala architektonicky nečleněná, při nároží hl. budovy a schodišťového traktu obíhá pavlač. Na západní straně dvora je drobný přízemní objekt s pultovou střechou. Jednoduchá dispozice domu obsahuje v přízemí prostory zaklenuté segmenty, v patrech a v celém rozsahu dvorního křídla plochostropé. Mezi přední budovu a dvorní křídlo bylo vloženo vřetenové schodiště na podkovovitém půdorysu. Historicky výjimečné jsou oba středověké sklepy pod levou polovinou předního domu. Dodatečně předělený větší sklep v zadním dílu domu je zaklenut valeně z lomového kamene. Se sklepem sousedí zalomená chodbička staršího výlezu, zaklenutá cihelnými segmenty. Navazující menší sklep při ulici, s kamennou valenou klenbou, má půdorys vysunut oproti předchozímu vých. směrem. Otvor z předchozího sklepa rámuje široký gotický portál s půlkruhovým záklenkem s okosenou hranou (na záp. boku nahrazuje odstraněné svislé ostění mladší cihelná přezdívka). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/