dům U Zeleného krále

Původně střední díl parcely rozlehlého deskového domu; objekt budovaný postupně v 16.-18. stol. Úpravy v 19. stol. Ostatní dílčí adaptace překryla v l. 1956-64 zásadní přestavba domu, která kromě klenby v přízemí, trámového stropu v 1. p. a částí obvodových zdí vyměnila starší konstrukce a jejich skladbu. Dvoupatrové průčelí člení nad přízemím, odděleným kordonovou římsou, okna v rytmu 2+1. Obdélný vstupní portálek je opatřen segmentovým nadsvětlíkem. Sousední výkladcový otvor má půleliptický záklenek. Okna v patrech obíhají lištované šambrány, podložené římsami, v 1. p. ještě nadokenní římsy. Štít nad hl. římsou dělí zalamovaný soklový pás od nástavce s okénkem, s prohnutými křídly, pilíři a převýšeným frontonem. Boční pilířky štítu vrcholí koulemi. Průčelí renesančního rozvrhu bylo do dnešní podoby upraveno při rekonstrukci v l. 1956-64, kdy byl rekonstruován i pův. raně barokní štít. Zadní dům do Jánské ul. je třípatrový a tříosý, dále nečleněný, s novodobými dveřmi v přízemí. Prostou úpravu mají i průčelí dvorní. Přízemí obsahuje valeně hloubkově zaklenutý prostor s výsečemi. V 1. p. téže části budovy byl při novodobé rekonstrukci nově zavěšen objevený barokní malovaný dřevěný trámový strop s překládaným záklopem. Ostatní dispozici zástavby tvoří novodobé plochostropé konstrukce, vázané na společné schodiště v sousedním domě čp. 237. Do dvora terasa pizzerie-restaurace.