kapitulní děkanství

Hluboká parcela je do náměstí zastavěna řadovým dvoupatrovým domem s přízemním přístavkem na vých. straně dvora, jeho sev. stranu rovněž uzavíra přízemní stavení. Uliční fasáda je devítiosá, výrazně horizontálně členěná, střední osu zvýrazňuje větší meziokenní interval. Kamenný vstupní portál průjezdu uzavírají dvoukřídlá klasicistní vrata. Okna rámují ploché štukové šambrány, v příz. nadokenní římsy, v 1.p. střídave trojúhelné a segmentové frontony na konsolách, ve sřední ose kompoziční celek s edikulou portálu, ve 2.p. okna vložená mezi průuběžnou podokenní římsu a prof. korunní římsu, nad ní střecha sedlová. Dvorní fasáda zjednodušeně opakuje členění fasády uliční. Vých. přístavek původně čtyřosý, nyní dostaven až k sev. stavení, má pultovou střechu. Zadní stavení se sedmiosou fas., býv. konírna, má sedlovou zvalbenou střechu, v sut. valené klenby s pětibokými lunetami, zachované napájecí niky zaklenuté konchou. Hl. budova je dvoutraktová, podsklepena 4 kamennými gotickými valeně klenutými sklepy. Ve středu je architektonicky ztvárněný průjezd, přízední polopilíře s římsovými hlavicemi vytváří spolu s pasy liché arkády, v nichž jsou vloženy portálky vstupu do místností a trojkřídlé prosklené dveře ke schodišti - klasicistní. Litinové zábradlí je mladší, novorenesanční. Dispozice parteru navazuje na přízemí, všechny místnosti zde jsou plochostropé, s pův. klasicistními dveřmi, deštěním a okenicemi. V 1. p. se zachovaly dvoje klasicistní kamna, v někdejší jídelně - 2. p. zdobí strop štukové zlacené lišty a rosety pro lustry.