dům U Bílé řepy

Dům vznikl na místě rozděleného středověkého deskového domu; byl přestavěn v renesanci, baroku, po r. 1816 a kolem r. 1840. Celková novodobá rekonstrukce (SÚRPMO) proběhla v l. 1956-62/64. Dům byl do Nerudovy ul. snížen a opatřen štítem, z hist. konstrukcí zůstaly zachovány klenuté prostory v přízemí a v suterénu při ulici. Zástavba hloubkové parcely zahrnuje přední dům při ul. Nerudově a zadní dům při Jánské ul., spojené krátkým křídlem a při novodobé rekonstrukci provázané dispozičně se sousedním čp. 238. Drobný dvorek při východním okraji parcely. Dvoupatrové štítové průčelí se dvěma osami sdružených oken obrací do Nerudovy ul. Novodobý štít se třemi okny a s volutovými křídly završuje trojúhelný fronton s kulatým okénkem uprostřed. Přízemí zabírají uprostřed dva kamenné portály s půlkruhovými záklenky. Levý portál vyplňují dveře , pravý portál byl upraven na okno. Název domu připomíná empirové plechové domovní znamení, zavěšené v parapetním pásu 1. p. Pětipodlažní průčelí do Jánské ul. je tříosé, bez výraznějšího členění. Prosté dvorní fasády jsou jednoduché. Prosté dvorní průčelí hl. budovy opakuje zjednodušenou formu štítu do Nerudovy ul. Rekonstrukce SÚRPMO dispozičně provázala přední i zadní dům se sousedním objektem čp. 238 zbudování společných schodišť. Historické klenuté prostory se dochovaly v suterénu a části přízemí. Ostatní interiéry jsou převážně novodobé. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/