dům U Hlubokého sklepa

Nejstarší stavební historii domu připomíná gotický sklep podél záp. hranice parcely. Dům později snad přestavován renesančně a v několika etapách barokně. Dílem raně barokní výstavby (kolem 1690-1693) je i dnešní volutový štít; jako současnou nebo bezprostředně další stavební etapu lze označit vznik pravého dvorního křídla s pochozí terasou a zadní jednotrakt podél Jánské uličky. Ještě do r. 1720 bylo přistaveno, zvýšeno a upraveno toto zadní křídlo na samostatný domek s vlastním schodištěm. Mladšího barokního původu je snad i patrové levé dvorní křídlo a dílčí úpravy fasád a interiérů. V této hmotové a v zásadě i půdorysné skladbě se dům dochoval dodnes, pouze levé dvorní křídlo získalo dodatečně nízkou klasicistní nástavbu. Dílčí adaptace v průběhu 20. stol. Dvoupatrové tříosé raně barokní průčelí do Nerudovy ulice je bohatě členěno (lisenami a kordonovými pásy, olištovanými šambránami s uchy a kapkami, římsičkami, obdélnými parapetními výplněmi) Při pravé straně přízemí vybíhá do ul. čáry risalit obdélného vstupu. Vlevo byl do přízemí vložen kamenný krámcový portál s téměř půlkruhovým záklenkem. Štítový nástavec průčelí člení liseny s olištovaným okénkem uprostřed; jeho boky svírají volutová křídla, vrcholový fronton s oválným okénkem zatěžují po stranách dvě koule a uprostřed vrcholí větrnou růžicí se štítkem(?). Průčelí zadního domu do Jánské ul. je čtyřosé, čtyřpatrové; fasádu dělí pouze kordonová římsa pod posledním patrem. Kamenný pravoúhlý vstupní portálek v pravé krajní ose uzavírají výplňové dveře, nadsvětlíkové okénko chrání provlékaná mříž. Otvory dvorních průčelí převážně rámují pásy a olištované šambrány s uchy, chodba z předního domu ústí na terasu pravého dvorního křídla pravoúhlým kamenným olištovaným portálkem. Interiéry jsou zčásti klenuté (suterény a část vyšších podlaží; klenby valené, valené s výsečemi, neckové, aj.), zčásti plochostropé. Rovné stropy některých místností obíhá odsazený fabion. Zadní dům tvoří dispozičně samostatnou jednotku. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/