měšťanský dům

Nejstarší písemná zmínka je k roku 1406, dům je však nepochybně starší. Majitelé domu se rychle střídali, po polovině 16. století patřil Jiřímu z Valdštejna, v městských knihách jsou osudy domu sledovatelé do roku 1630. V roce 1713 koupil dům staroměstský krejčovský cech, v jehož majetku zůstal dalších 250 let. Po celé 18. st. zde byl galanterní obchod. Jižní křídlo při Anenské je novostavbou z r. 1863 na místě hospodářské budovy. Nárožní dvoupatrový dům na půdorysu sevřeného "L" s vnitřním dvorem. V SZ části je dvorní křídlo zalomeno jednotraktovým pokračováním k severu a východu. Uliční několikrát zalomené průčelí s hladkou fasádou s bosáží na hranách zlomu. Přízemí pokrývá pásová rustika, okna jsou novodobá. V zalomení do Anenské je kamenný raně barokní portál s půlkruhovým záklenkem s vrcholovým klenákem nesoucím letopočet 1671. Dvorní průčelí obíhají pavlače nesené železnými konsolami stočenými do volut. Pavlače chrání litinové prutové zábradlí s novorenesanční ornamentikou. Přízemí částečně plochostropé, částečně klenuté. V přízemí hl. křídla do Liliové ul. s barokní křížovou klenbou. V křídle při Anenské převážně neckové klenby. V přízemí křídla do Liliové je v bývalé cechovní místnosti staroměstských krejčí dřevěný trámový strop (odkryt r. 2001). Patra jsou plochostropá. Schodiště v JV části dispozice. Gotické sklepy v křídle při Anenské ulici mají valené klenby. Severní dvorní přízemní přístavek-kolna odstraněn r. 2007.