dům U Tří černých orlů

Dům čp.225 U tří černých orlů Patrně až renesanční stavba, upravená kol. r. 1669 raně barokně. Před r. 1756 proběhla pozdně barokní přestavba ( v té době dvoupatrový dům ve velmi špatném stavu) a následné klasicistní úpravy dotvořily dnešní podobu. R. 1814 totiž dům zakoupil jeden z nejvýznamnějších architektů a stavitelů českého klasicismu, Jan Kristián Wytteck. V r. 1845 vybudováno nové schodiště do 2. p. (stav. Josef Liebl). V r. 1924 navrhl arch. Benno Kabát úpravy, z nichž nejvýraznější bylo zboření zadního stavení a novostavba jiného. V r. 1969 proběhly vnitřní úpravy. Řadový dům leží na hloubkové, ale zároveň i poměrně široké parcele pod hradní rampou. Dvoupatrové průčelí probíhá v sedmi nepravidelně rozmístěných okenních osách (1+3+3). Z dispozice je zřetelné, že levá krajní osa byla přidána dodatečně při klasicistním rozšíření. Celá fasáda působí novodobým dojmem především zásluhou velmi úzkých stuhových šambrán oken, které jsou zřetelnými novotvary. Patra oddělují kordonové římsy a stavbu kryje sedlová tašková střecha. V přízemí takřka uprostřed se objevuje kamenný neprofilovaný portálek s novými dveřmi, zcela vlevo polokruhový vchod, kterému odpovídá vpravo okno (úprava klasicistní s pozdějšími zásahy). Okna 1. p. spočívají vždy po třech na společné podokenní římse, ve 2. p. stuhové šambrány okna obíhají. Dvorní fasády jsou zcela novodobě upravené, zadní postrádají architektonické členění. Nevelká pavlač u levého křídla má zachované klasicistní zábradlí s charakteristickými oky. Dvě samostatné skupiny sklepů neodpovídají vůbec dispozici přízemí. Pravá skupina vznikala dokonce ve starší fázi, před renesanční přestavbou. Dispozičně nepravidelná budova obsahuje v přízemí při vstupu síň, zaklenutou plackou, vpravo se zachoval prostor krámce s renesanční klenbou, valenou se styčnými trojbokými výsečemi vytaženými do hřebínků. Ve dvorním traktu odpovídá vstupní síni schodiště do patra a plochostropý prostor, pravému traktu již pravé křídlo s valenou klenbou se styčnými výsečemi, jejichž hrany zdobí hřebínky. Stejný charakter dochovává i poslední klenba v pravém křídle, na níž navazuje moderní novostavba. Patra domu jsou plochostropá, nově upravená (1924).