dům U Tří stupňů

Dům čp.224 U tří stupňů Objekt, renesanční novostavba z doby po r.1541 (na místě zaniklého staršího domku). V 17.st.(po r. 1656) raně barokně přestavěna Christophem Lehnerem. V pol.18.st. ještě stále dvoupatrový dům se šenkem, teprve ve 2.pol.18.st. dům navýšen o patro a podkroví (z této doby i pavlače se zábradlím), současně opatřen novou rokokovou fasádou. Do dnešní podoby v r.1907, kdy byl upraven ve stylu novorokoka (hl.fasáda, zděný portál sestavený z raně barokních prvků a další detaily dle návrhu stav. Jana Srbka). Řadový třípatrový dům leží na nepravidelné hloubkové parcele (probíhající až ke hradní rampě), poměrně úzké a lehce zalomené. Uliční průčelí má lehce nepravidelný rytmus oken (1+2) pocházející ze starší stavby, dnešní podoba fasády je však převážně novorokoková. Stavbu vymezuje nárožní armování z různě velkých bosovaných kvádrů, přízemí odděluje až průběžná parapetní římsa 1. p., kordonová římsa se objevuje až nad 2. p. Příliš široká okna jsou uvnitř přepažena novorokokovou konstrukcí, šambrány v 1. p. spočívají na římse nesené konsolami, stejně jako ve 2. p. Okna doplňují zvlněné římsy, v 1. p. vpravo symetricky k sobě uspořádané. Také štít byl upraven při historizující změně, je završen mohutným frontonem s bohatou profilací. Prolamují jej polokruhově ukončená okna se šambránou s uchy, mezi okny je nika. Zadní štít domu, obrácený do velmi úzkého dvorku, je trojúhelný, dvojetážový s pův. barokním členěním polokruhově zakončeným oknem po odsazení a s kruhovým oknem ve vrcholu. Vlastní dvorní fasády hl. budovy jsou pavlačové, se zábradlím ze 2. pol. 19. stol. V nižším podlaží nesou pavlače krakorce, ve vyšším patře kovové konsoly. Ve druhém dvorku probíhá po záp. straně bedněná a prosklená pavlač. Sklepy mají lehce odlišnou dispozici od přízemí, vznikaly zřejmě až při renesační výstavbě po r. 1541. Klenby jsou mladší, pocházejí z raně barokní výstavby, přízemí má dnes nepravidelnou skladbu se zalomeným průchodem, jehož zadní část byla dodatečně rozdělena příčkou. Celé přízemí je klenuté, uprostřed a vpravo valeně bez výsečí, vlevo se styčnými výsečemi. Ty se objevují i v místnostech dvorního traktu. Schodiště vedoucí do patra přechází do točitého tvaru (rovný nástup je patrně dodatečná úprava); zdobí jej nika s konchou překrytou mušlí.