dům Jánský sklep

Dům čp.223, tzv. Jánský sklep, (U žaláře sv.Jana) -objekt čp.223 -zahradní domek -studna Barokní objekt z let 1695-98 postavený na místě staršího domu z 1.pol.16.st. Podél levého boku se táhla soutka, ve zbytku dochovaná dodnes. Později přikoupena zadní část sousedního domu čp.222, která prošla přestavbou (do r.1722). Kolem pol.19.st. byl přestavěn i zahradní domek., koncem 19.st. bylo obytné přízemí přeměněno na krám, okno nahradil výkladec (stav.K.Vlček). Změnu 2. okna navrhl stav. F. Kosař v r. 1891 a teprve postupně v l. 1951-69 došlo k rekonstrukci obou oken. Drobnější změny lze doložit v l. 1896 a 1903, v r. 1951 byl vrácen krám v přízemí bytovému využití; další úpravy pokračovaly v l. 1964 a 1967, celková rekonstrukce v l. 1996-98 (projekt TAUN, restaurátorské práce RE). Dům je postaven ve strmém svahu pod terasami před PH a jeho komplikovaná dispozice je ve formě rozsáhlých pův. vinných sklepů v několika etážích zapuštěna do stoupajícího terénu. Přední dům je 4křídlý, jednotlivá ramena obklopují drobný lichoběžníkový dvorek. Přední křídlo je 3patrové, s 6 okenními osami v průčelí. Parter završený kordónovou římsou člení osový pískovcový barokní portál, osazený dvoukřídlými barokními vraty, po stranách jsou dvě půlkruhová okna s klenákem ve vrcholu. V 1. p. nad portálem je v reliéf. rámu barokní olejomalba na plechu asi z r. 1698 (sv. Jana Evangelistu na pozadí se sklenutými sklepy se sudy vína (restaurovaná r. 1997 Petrem Stirberem). Pod hl. křídlem jsou zachovány barokní sklepy s valenými klenbami, předělené širokými arkádami, v přízemí navazuje na portál široký průchod, zaklenutý valeně se styčnými výsečemi a jemnými hřebínky na hranách, podobně i další prostory v přízemí.Na vých. straně stoupá z průjezdu pilířové tříramenné barokní schodiště s obdélným zrcadlem, zděným balustrádovým zábradlím a pův. barokní šestibokou cihlovou dlažbou. Zadní část dvora lemuje fasáda zadního křídla s okny rámovanými šambránami. Suterén a zároveň přízemí křídla tvoří velký dvoulodní barokní vinný sklep, v patrech pavlače. Zadní dům navazuje na S na větší lichoběž.zadní dvůr (pův.součást soused. domu čp. 222/III). Na Z straně dvůr lemují nově obnovené pavlače, na V straně úzké provozní křídlo patrně z r. 1843. Suterén tvoří sestava navzájem kolmo valeně zaklenutých barokních vinných sklepů z doby po r. 1714, které jsou půlkruhovou arkádou spojeny se sklepy pod zadním křídlem předního domu. V zadní části zahrady je situován obdélný patrový pozdně klasicistní zahradní domek, v přízemí pův. segmentově zaklenutý ve třech místnostech, v patře s velkým sálem s fabionovým stropem, bohužel zbaveným detailů při utilitární moderní přestavbě. Na jihových. nároží domku navazuje zeď s malou zaklenutou grottou, dostupnou kamenným portálkem ze zahrady, v níž je studna s dochovaným a restaurovaným patrně pozdně barokním rumpálem, opraveným a pozměněným před pol. 19. stol.