areál zámku s parkem

V rovinatém terénu na mírném návrší byl postaven původně gotický hrad přebudovaný na renesanční dvoupatrový zámek se sloupovými arkádami v prvním patře. Půdorys stavby je navržen do tvaru písmene L a v místě dotyku obou křídel je nad nárožím vystavěna jižní hranolová věž. Druhá věž je přistavěna k východnímu křídlu. Tři věžovité novogotické útvary pak akcentují jižní průčelí zámku. Na nádvoří sevřeném zámeckou a hospodářskou budovou se nacházejí, dnes převrstvené novodobou stavbou, zbytky původní středověké obytné kruhové věže typu donjon. Areál břeclavského zámku je vymezen cihlovou ohradní zdí s jednou bránou prolomenou na severozápadní straně a druhou na straně jihovýchodní. Ze severní strany se k areálu zámku přimyká poměrně malý zámecký park komponovaný v přírodně krajinářském slohu poloviny 19. století, který se svažuje k mlýnskému náhonu.