dům U Zlatého orla

Dům U zlatého orla tvoří součást uliční řady Nerudovy ulice, domovní parcela je situována do svažitého terénu k hradní rampě, navazuje na bývalou klášterní zahradu theatinů. Dům zmiňován až na poč. 16.stol. jako dům stojící mimo obvod Menšího města za Strahovsku (Černou) branou. Objekt byl v majetku rodiny arch. a stav. Aostallise, 1592 ho koupil zedník M. de Gambarinis, který dům zásadně přestavěl v pozd. renes. slohu (z této doby bosovaný vstupní portál a fragment dalšího). V průběhu 17.stol. prodána část zahrady sousedním theatinům. Ranně barokní přestavba proběhla ve 3.čtvrtině 17.století, vrcholně barokní v l. 1723-26 (navýšení jednoho patra, většina kleneb a štuk.stropů). R. 1723 je zmíněn krám v přízemí, dům od té doby spojoval vždy obchodní a obytnou funkci (v patře). Další přestavby po r.1800, zejména dnešní klasicistní úprava fasády. Vnitřní a další dispoziční úpravy v 1.pol.19.stol. dílem stav. E.Nademlejnského. Dům má jednoduchou klasicistní 5-osou fasádu (levá osa sdružená), v přízemí s kvadratickou rustikou, patra oddělena kordónovým profilovaným pásem, ukončující korunní římsou, členěná lisenami. Obchodní parter velmi nepravidelný, různí se tvary vstupních otvorů i hladina oken. Zcela vlevo je původní krámcový vchod (dnes nové dveře) s pův. asi ještě renes.bosovaným ostěním, vedle byl původně stejný pravoúhlý vjezdový portál (doch. jen náznak oblouku), dnes na jeho místě klasicistní domovní vchod s neprofil. kamennou šambránou, dále pak segmentově ukončené okno. Následuje další segmentově zakončený vchod. Pouze poslední okno je obdélné. Dvorní křídla mají na severním průčelí doch. renes. štíty, fasády obíhají na dvou křídlech segmentově podklenuté pavlače, vynášené krakorci (vnitřní dvorek dnes zasklený). V objektu je dochováno mnoho druhů zaklenutí (pozdně renes. a barokní klenba s 5bokými výsečemi v průjezdu, klenba s koutovými výsečemi a valená klenba v přízemí, schodiště ve střed.části pravého traktu raně barokní, s plochými kříž. klenbičkami podest). Nad portálem mezi 2.a 3.okenní osou je plastické domovní znamení se zlatým orlem.