Valkounský dům

Řadový třípatrový dům (první zpráva z roku 1417) s čtyřosou uliční fasádou s pravidelně rozmístěnými okenními osami (pravděpodobně vzniklými barokní přestavbou). Fasáda prolomena v přízemí dvojicí vchodů (levý domovní, pravý krámový). Vstupy s klasicistními dveřnicemi rámují kamenná ostění, doplněné vlevo v klenáku reliéfem medusy. Okna 1. a 3. patra spočívají na průběžných podokenních římsách. parapety oken 1. patra doplňují čabraková pole. Ve vyšších patrech fasáda méně plastická (úpravy ve 2. čtvrtině 18. stol.)Nad okny ve 2. patře oválná kartuše s malbou P. Marie a nejsvětější Trojice. V podstřeší nízká okna s čabrakami.Nad korunní římsou střední ubíhající štít doplněný úzkým trojúhelným frontonem., se štukovou kartuší v tympanonu nad ním. Šikmá křídla po stranách štítu zdobená rokokovými vázami. Pravé dvorní křídlo pavlačové s klasicistním zábradlím, v patrech sdružené dvojice oken. Dům částečně podsklepen, sklepy zaklenuté valeně a křížovou klenbou. Přízemí hlavní budovy neklenuto, zadní stavení s neckovými klenbami. Kolem roku 2000 rozsáhlé novodobé poškozuící stavební úpravy související s nově zbudovaným hotelem (odstranění renes. a barok. omítek a iluzivní malby ve vnitřních prostorách, přestřešení vnitřního dvora atd.).