dům U Zlaté kotvy

Dům složený až do poč. 19. stol. ze 2 samostatných pův. středověkých objektů - U zlaté kotvy (1) a U tří červených jelínků (2). Doloženy jsou od poč. 15.stol., v r.1541 zničeny požárem, oprava domu (1) spíše provizorní, dům (2) obnoven. Zásadní celková přestavba byla zahájena poč. 18. stol. a koncem 18. stol. dokončena včetně sloučení do 1 objektu. Koncem 19. stol. proběhla úprava fasád. Parter ul. fas. je řešen pro oba domy shodně (pásování, v postranních osách a ve středu segment.ukončené portály vstupů v kamen. ostění s klenáky zdobeným maskarony a vavříny. Pravý dům je od. 1.p. 3-osý, nad profilovanou korun. římsou ukončený raně barokním štítem s okny, volut. křídly a trojúhelným frontonem. Levý dům s osami 3+1 má výrazně profil. korun. římsu a 3-osý atik. štít ukončený trojúhelným frontonem s vázami a plastikou sv. Jana Nepomuckého. Fasády jsou bohatě plasticky členěny štukovými prvky (šambrány oken, nadokenní římsy a suprafenestry, parapetní pole, bosované nároží a pilastry). Dvorní průčelí jsou hladká, pravý dům s pavlačí. Dům je podsklepený. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/