dům U Černého orla

Dům doložen na poč. 15.stol., po požáru Malé Strany v 16. stol. znovu postaven, od pol. 17. stol. přestavby a rozšiřování (nástavba 3.p.), dnešní barokní podoba byla doplněna klasicistními úpravami. V přízemí od 15. stol. lékárna. Nárožní objekt na půdorysu "U" s miniaturním dvorkem prakticky zastavuje celou obdélnou parcelu.Hlavní objekt má valbovou střechu, boční a zadní křídlo s pavlačemi sedlovou. Vstupní fas. orientovaná do Nerudovy ul. je 3-osá, na nárožích bosovaná, okna se šambránami a nadokenními římsami oblomenými z průběžných říms. V ose obj. ve 2. p. je štukový reliéf s dvojicí andílků. V parteru jsou prolomeny 2 vstupy se segment. završenými kamen. portály (vjezd s barok.vraty s nadsvětlíkem s kovanou mříží a krám/šenk). Boční fas. řešena obdobně, okna v patrech navazují na segment. zaklenuté otvory s barok. kamenným ostěním v přízemí. Pavlače ve dvoře jsou opatřeny klasicistním kovovým zábradlím. Prakticky celý objekt je podsklepen. Suterén i přízemí jsou zaklenuty, patra plochostropá, krov barokní. Vstup do domu a na dvůr je valeně klenutým průjezdem zúženým po pravé straně v zadní části vstupem na jednoramenné schodiště, od. 1.p. jsou schody tříramenné vřetenové. Vstup do sklepů je z dvorku. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/