dům U Sv. Jana Nepomuckého

Dům, zvaný též U černého hada nebo Zlatého hada, se nachází na místě tzv. Sobíkovského domu. Středověk. objekt na poč. 15.stol. vyhořel, v 15.-17 stol. postupná výstavba a přestavby. V půběhu 18. stol. dokončena obnova v barokním duchu, včetně vybudování podkroví (1783). Další přestavby neovlivnily vzhled budovy, která si tak zachovala jak v exteriérech, tak v interiérech barokní podobu. Řadový dvoupatrový dům se sedlovou střechou a dvěmi dvorními křídly, s pultovou střechou, na půdorysu L, vymezujícím čtvercový dvorek. Pravidelně trojosá fasáda je nad profilovanou korunní římsou gradována štítem zakončený segmentovým frontonem. Přízemí je členěné pásováním, ve vstupním portálku v kamenném ostění, doplněném v nadsvětlíku štukovými detaily, je kopie pozdně barokních dveří. Okna v krajních osách jsou zdobena suprafenestrami, s vrchol. klenáky s maskarony, navazujícími na bohatě profilovanou kordon.římsu. Patra opticky spojují vykrajovaná vpadlá pole na meziokenních pilířích; vlastní okna s profilovanými šambránami a suprafenestrami mají vyznačeny plasticky parapety. Přízemí je dispozičně 3-trakt, s úzkou střední chodbou ke schodišti ve dvorním křídle. Dům je v celém rozsahu podsklepen, klenuté sklepy jsou i pod dnešním dvorkem. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/