dům U Krásné Matky Boží

Dům zvaný též Krásné P. Marie, byl pův. součástí nárožního domu čp. 200, v 15. stol. byl stavebně oddělen, v 16.-17. stol. postupné renes. přestavován, v r.1706 (K. Dietzenhofer) a 1770 (zejména parter) byly provedeny barokní staveb. úpravy, dochován bez významnější novodobých úprav. Řadový třípatrový podsklepený dům se sedlovou střechou kolmou k ulici zastavuje celou parcelu. Průčelí s nepravidelnou skladbou 3+2 okenních os, kordonovou a korunní římsou je ukončeno štítem s raně barokní kompozici. Okna v patrech jsou rámována šambránami s uchy a kapkami, ve 2. a 3.p. s obdélnými plastickými parapety. V 1.p. jsou sféricky projmuté nadokenní římsy (Dietzenhoferova úprava?). V parteru je vlevo okno a vpravo krámcový vstup se segmentově ukončenými kamennými ostěními s vrchol. klenáky. Uprostřed je situovaný bohatě dekorovaný polokruhově zaklenutý domovní kamenný portál s poutcem zdůrazněný samostatným rozvlněným prvkem římsičky. Zaklenuté přízemí má asymetricky trojtraktovou dispozici se střední chodbou, která vede ke schodišti. Dispozice převážně plochostropých pater nenavazuje na přízemí. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/