měšťanský dům

Dům, ve středověku součást soused. čp.200, byl v 16.stol oddělen. Po požáru v r.1541 byl obnoven a rozšířen o zadní užší trakt, dnešní renesanční podoba z přestavby v l. 1620-21 (průčelí, schodištní šnek od úrovně přízemí, klenby a malované dřevěné stropy?). V 1. pol.19. předělení síně v přízemí. Obdélná parcela je zastavěna třípatrovým řadovým domem, zastřešeným dvěma paralel. sedlovými střechami, kolmými k ulici a podélnou sedlovou střechou nad dvorním traktem. Hladká uliční fasáda s bosáží na nároží je ukončená profilovanou korunní římsou, na které jsou osazeny 2 dvouosé štíty s volutkami po stranách a pyramidkou ve vrcholu. Ul. fas. je 6-osá, okna jsou sdružena do 2 trojic ve společném orámování. Okna přízemí mají kamenná bosovaná ostění. Dvoukřídlá bohatě řezaná vrata se segment. nadsvětlíkem s kovanou mříží jsou osazena v pískovcovém portálu s patníky a v horní části ozdobeným volutami a vázami. Okna přízemí mají kamenná bosovaná ostění, která částečně sbíhají až na úroveň chodníku. Mezi okny 1. p. je nika s barokní sochou Immaculaty (2. čtvrtina 18. stol.). Klenuté sklepy jsou ve dvou úrovních: 2. PP pod zadní polovinou domu je přístupné ze dvorku, 1.PP je pod celým domem. Přízemí je 2-traktové, zaklenuté, ve zdi síně je koncha se štukovou mušlí. Patra klenutá i plochostropá. Schodiště v zadní části domu přístupné z pův. síně. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/