dům U Modrého sloupu

Původně gotický dům, přestavěný před r. 1551, renesančně a barokně upravený. Třípatrový, tříosý, řadový dům s jednou širokou arkádou podloubí v přízemí, jejíž půlkruhové zaklenutí je rámováno plochým omítkovým pásem s lištou a zdvojeným klenáčkem ve vrcholu. Okna 1. p. mají ploše odstupněné šambrány, jednoduché podokenní římsy, v parapetech prosté čabraky, nadokenní římsy přímé, pod nimi předstupující obdélná pole. Druhé patro členěno stejně, ve třetím chybí nadokenní římsy. Hl. římsa mírně profilovaná. Po stranách liseny. Dům završen výrazným štítem s volutami, ukončen segmentovým frontonem. V přízemí pod podloubím je po levé straně zbytek půlkruhového záklenku vstupu v kamenném, odstupněném ostění s oblounem a pravoúhlými výstupky. Vpravo vstup s půleliptickým záklenkem. Dvorní fasáda novodobá. Sklep v uličním traktu vytváří rozlehlý kónický prostor odlišné dispozice od přízemí, zaklenut valenou lomenou klenbou nesporně gotického původu, gotický je i lomený cihelný pas uprostřed. Sklepy pod dvorem, dříve dvorním křídlem, asi ze 16. stol., severní část (zaklenutá klasicistně) patřila dříve k čp. 9. Základní dispozice přízemí renesančního původu, chodba vlevo má žb. klenbu. Starší eliptické klenby vpravo pozdně barokní. V podloubí klasicistní placka. Patra přeřešena při klasicistní přestavbě r. 1807.