dům U Tří kominíčků

Dnešní dům je pouze jižní polovinou středověkého objektu (vzniklého ve 2. pol. 14. stol.), jehož severní trakt byl asi již v 16. stol. připojen k sousednímu domu čp. 10. Tehdejší dům, postavený na románských základech, ještě bez loubí a pravděpodobně o patro nižší. Gotická dispozice s hloubkovou střední zdí zachována jen ve sklepě. Po r. 1562 renesanční přestavba, při níž byl již jen poloviční objekt přepatrován a lehce zvýšen. R. 1803 klasicistní přestavba J. Palliardim (úprava vnitřní dispozice se schodištěm, fasáda). Kolem r. 1816 druhá pozdně klasicistní přestavba. Novodobým zásahem z l. 1956-58 byl dům upraven pro úřední potřeby radnice podle plánů arch. Feigla. Třípatrový, řadový, dvouosý dům. V přízemí jediná arkáda podloubí segmentově překlenutá, nad ní širší kordonová římsa. Okna sdružená v jednoduchých šambránách se společnou římsou nadokenní (ve 3. p. není) a podokenní průběžnou. Průčelí ukončeno štítem s drobnými volutovými křídly, se stupňovitým tympanonkem. Dvorní průčelí novodobě upraveno. Sklepy jsou přístupné z čp. 10, mají výrazné novodobé zásahy. Kamenné klenby různého průběhu (v zadním traktu lomená) a vyšší úroveň podlahy ve dvorní části dokládají vznik domu ve dvou středověkých etapách. Přízemí má klasicistní vnitřní členění, zadní trakt včetně klenby pochází pravděpodobně z renesanční novostavby uskutečněné na středověkém sklepu odlišné dispozice. Zachovaný pozdně gotický sedlový portálek v chodbě potvrzuje rozdělení objektu nejdříve v 16. stol.