dům U Vocílků

Bývalá fara a škola u sv. Jiljí, klasicistní novostavba nájemního domu. Dvoupatrový dům na trojkřídlém půdorysu. Pozdně klasicistní průčelí se zkoseným dvouosím nárožím (ul. Jilská/Zlatá) a jednoosým s balkonem v 1. patře (ul. Zlatá/ Husova). Parter s naznačenou bosáží v ploše. Při ul. Husově jednopodlažní vestavba s terasou. Výrazné vikýře půdní vestavby do ul. Jilské, Zlaté i Husovy. Ve středověku doloženy na parcele 2 domy. Před r. 1852 domy prodány a nahrazeny novostavbou (stavebník J. Vocílka). R. 1860 nástavba 2. p. při Husově ul. (projekt K. Předák); r. 1868 - vybudováno jižní křídlo. R. 1925 - prolomeno loubí do Husovy ul. (čelně tříosé, bočně jednoosé) a zastavění dvora (dnes komerčně využívaná vestavba). Interiér plochostropý, valené klasicistní klenby segmentového profilu. /podle UPP, ed. P. Vlček, Praha, Academia 1996/