císařský špitál sv. Antonína

Špitál založil pražský arcibiskup Jan Očko z Vlašimi, dokončen byl r. 1374. Po požáru 1541 byla stavba nového špitálu zahájena 1548. Vrcholně barokní podobu na renesančních základech získlal špitál v letech 1733-37. Trojkřídlý objekt bývalého špitálu sv. Antonína se rozkládá na protáhlé parcele nepravidelného půdorysu napravo od kostela sv. Jana Nepomuckého. Křídla objektu spolu s boční fasádou kostela vymezují dvůr, který je na východní straně uzavřený ohradní zdí s portálem a s postranním vchodem. Druhý dvůr je za západním křídlem. Střechy objektu jsou sedlové, pouze na východním křídle zvalbené a prolomené vikýři a nad kaplí v severním křídle je střecha zvýšená a zvalbená. Při vstupu je u kostelní zdi studna, chráněná polygonální stavbičkou s osmibokou střížkou. pokračování: viz DL Jako hlavní jsou pojaty dvorní fasády. Východní křídlo je jednopatrové. Uliční fasáda je šestiosá, členěna vysokým soklem, kordonovou římsou a hojně profilovanou římsou korunní. Obdélná okna jsou lemována plochou šambránou s uchy. Jižní průčelí je čtyřosé, ukončené štítem. Dvorní průčelí je také čtyřosé, členění fasády je u obou fasád shodné s uliční. Vstup je rámován kamenným ostěním s uchy a nadsvětlíkem. Uvnitř je klenuté schodiště. Severní křídlo má ve středu vloženu kapli sv. Antonína. Fasáda po stranách kaple je jednopatrová tříosá, s vikýřem nad střední osou. Členění je obdobné jako u předešlého křídla, jen bohatší. Okna přízemí jsou olištována šambránou se soklíky, nad oknem je nástavec s výrazným vrcholovým klenákem, který překrývá nadokení římsu se stříškou. Kaple mírně vystupuje před severní křídlo. Všechny stěny jsou konkávně pruhnuté. Fasáda je členěna pilastry s čabrakovými hlavicemi, nesoucími kládí. Boční stěny jsou prolomeny dvojicí oválných oken nad sebou. V průčelí je obdélný vstup, rámovaný kamenným a štukovým ostěním s uchy a završen segmentovým štukovým frontonem. Na něj navazuje velké kasulové okno, se štukovou profilovanou šambránou, na ni je položen vrcholový klenák. Mezi křídla segmentového frontonu je posazena drobná věžička. Západní průčelí je jednopatrové, pouze střední část je dvoupatrová a završená trojúhelným štítem. Fasáda má stejné členění jako severní křídlo. Na střední ose je klenutý průjezd, uvnitř jsou dvě klenutá schodiště. V jihovýchodní části areálu je vstupní brána s brankou. Zde jižně přiléhá též úsek architektonicky i sochařsky bohatě ztvárněné zdi (v pravo při průčelí kostela sv. Jana Nepomuckého)-architektonicky spjatý spíše s kostelem.