dům U Zlatého noha

Raně barokní novostavba s přístavky z l. 1886 a 1912, radikálně přestavěná v l. 1932-33. Jednopatrový dum na protáhlé zalomené parcele pod býv. Císařským špitálem. Pručelí domu klasicistního původu pokrývá v úrovni přízemí pásová rustika. Vpravo od obdélného olištovaného vstupního otvoru byla r. 1900 nákladem Pražské obce osazena pamětní deska Tychona Brahe, jehož pobyt v těchto místech r. 1600 není ovšem spolehlivě doložen. Připojené přízemní přestavby ve vých. polovině parcely se zamřížovanými okny a rovnými střechami korunuje při nároží atikové nadezdívky. Prostory novodobé dvoutraktové dispozice domu jsou plochostropé, včetně sklepu při záp. hranici parcely. Na úzkou vstupní chodbu v přízemí navazují v zadním traktu schodiště podkovovitého půdorysu.